Amélie studeert kind- en jeugdpsychiatrie in Gent en besloot haar verplichte jaar volwassenpsychiatrie bij GGz Breburg te doen. “Ik wilde ervaren hoe de Nederlandse gezondheidszorg georganiseerd is,” vertelt ze. “Daarnaast had ik gehoord dat hier een fijn opleidingsklimaat heerst.”
Yoni volgde een iets andere route. “Na mijn studie geneeskunde in Gent ben ik begonnen aan een huisartsenopleiding en heb ik tropengeneeskunde gestudeerd. In België is het minder gebruikelijk om zo’n tussenperiode te nemen voor verdere specialisatie. In Nederland zijn die mogelijkheden er wel. De opleiding tot psychiater is hier ook erg goed aangeschreven.”
Welke verschillen zie je tussen de Nederlandse en Belgische opleiding?
Een groot verschil dat beide artsen opvalt, is de flexibiliteit en ruimte voor zelfontplooiing in Nederland. Yoni legt uit: “Bij GGz Breburg heb ik veel afwisseling. Ik werk met zowel klinische als ambulante teams en heb de mogelijkheid om zelf accenten te leggen op basis van mijn interesses.”
Amélie knikt instemmend. “In Nederland heb je meer vrijheid om je leerdoelen te bepalen en je eigen tijd in te plannen. Dat is anders dan in België, waar alles strakker georganiseerd is. Als perfectionist was het voor mij wel even wennen om in een vrijer systeem te werken, maar ik ervaar het als een meerwaarde voor mijn ontwikkeling.”
Meer focus op reflectie en begeleiding
Een ander belangrijk verschil is de nadruk op reflectie en begeleiding. Yoni: “In Nederland is er veel ruimte voor overleg en reflectie. Alles wordt afgestemd met het team of een supervisor. In België is dat minder gebruikelijk, daar ligt het accent op patiëntcontacten.”
Amélie vult aan: “Het helpt me om even stil te staan en verder na te denken over mijn eigen rol als psychiater. Wat doet het contact met cliënten met mij? Hoe reageer ik en waarom? Dat zelfinzicht maakt dat ik steviger in mijn werk sta.”
Beiden prijzen de begeleiding binnen GGz Breburg. “De aanspreekbaarheid van supervisors en mentoren is erg fijn,” zegt Yoni. “Je voelt je nooit ondergeschikt. In België is de hiërarchie wat strakker.”
Merk je cultuurverschillen tussen België en Nederland?
Amélie merkt op dat Nederlanders directer zijn. “Ze gaan ook sneller in op nieuwe ideeën en initiatieven, terwijl Belgen wat voorzichtiger zijn.” Yoni voegt toe: “Nederlanders zijn in het algemeen ook beter in grenzen stellen. Bijvoorbeeld: In België geven psychiaters nog wel eens hun telefoonnummer aan cliënten, dat zie je hier veel minder.”
Wat wil je Belgische artsen meegeven?
Beiden benadrukken dat de keuze voor een opleidingsplaats persoonlijk is. Amélie: “Houd je van structuur en duidelijkheid, dan past België wellicht beter. Heb je meer behoefte aan flexibiliteit en ruimte, dan is Nederland een aanrader.”
Yoni sluit af: “Voor mij is GGz Breburg de perfecte plek. Het is een warme organisatie met een familiaire sfeer en veel ruimte om te groeien: als psychiater en als mens.”